De auto als thuisbatterij
Terwijl de uitrol van de laadpalen in Vlaanderen sputtert (bron vrt.be) , gaan meer en meer stemmen op om de auto als thuisbatterij te gebruiken.

De voordelen van een thuisbatterij
Met zonnepanelen op je dak verzorgt de zon ons overdag van energie. Als de zonnestralen 's avonds verdwijnen dan gebruiken we elektriciteit van het net of van de opgeladen thuisbatterij. Afhankelijk van het aantal zonne-uren overdag en het volume van jouw thuisbatterij, kan de thuisbatterij een gedeelte van ons verbruik 's avonds en 's nachts dekken.
De nadelen van een thuisbatterij
Wil je het hele jaar door optimaal gebruik maken van zonne-energie en misschien ook zelfvoorzienend worden, dan loop je echter tegen bepaalde punten aan. Zonne-energie is er in de zomer immers in overvloed, maar 's winters vaak schaars.
- Overproductie in de zomermaanden
In de zomer heb je vaak energie over. Een deel wordt realtime verbruikt, een deel daarvan kun je opslaan op de thuisbatterij. De rest wordt als overproductie op het net gestoken. Die energie gaat naar andere gezinnen en kun je zelf niet meer gebruiken. - Tekorten in de wintermaanden
Tijdens de winter kan het weken aaneen bewolkt zijn. Het rendement is dus niet optimaal. Je dient een groot aantal zonnepanelen te hebben om jouw werkelijke verbruik te gaan opvangen met zonnepanelen. Zeker wanneer je ook elektrisch kookt, een warmtepomp hebt en daarnaast nog met een elektrische wagen rijdt, is 's winters alle energie uit jouw zonnepanelen halen een uitdaging.
Het aantal panelen dat je plaatst heeft rechtstreeks invloed op jouw situatie: Plaats je veel zonnepanelen om jouw verbruik 's winters te gaan opvangen, dan heb je 's zomers een overvloed. Plaats je het correcte aantal zonnepanelen volgens de energie-afgifte van jouw woning, dan heb je 's winters tijdens de donkerste maanden misschien een tekort.
Die tekorten worden opgevangen door het net, waar we gelukkig ten alle tijde beroep op kunnen doen. Er is echter nog een manier: de elektrische wagen gebruiken als (extra) thuisbatterij.
De elektrische wagen als alternatieve bron van opslag.
Veel auto's worden op vandaag al elektrisch aangedreven. Dat wil zeggen dat een dergelijke wagen energie opslaat tijdens het opladen. Als je 's avonds thuis komt, heeft die stilstaande wagen geen directe behoefte aan elektriciteit. Je huis echter wel. De grootste piek zou daarom bijkomend kunnen opgevangen worden door de energieopslag van de auto. Jouw elektrische wagen kan dienen als:
- Extra opslag bij overproductie tijdens zomermaanden;
- Back-up wanneer de thuisbatterij op donkere dagen niet volledig werd opgeladen.
Uiteraard dien je jouw woning hiervoor van enkele zaken te gaan voorzien:
- Jouw woning moet bij voorkeur voorzien zijn van zonnepanelen;
- Je moet een thuisbatterij hebben om je verbruik efficiënt te kunnen organiseren;
- De energie moet vanuit de autobatterij naar de woning kunnen (bidirectioneel laden) ...
Daarbij is het evident dat zonder efficiënt Vlaams laadpuntnet (zeker in de winter) de elektrische wagen niet structureel als thuisbatterij zal kunnen worden ingezet.
Wil je meer weten over het energiebeheer van je woning? Contacteer ons, we hebben concrete cases voor je klaar staan.